• Goedkope open zeilboot huren in Grou - Watersportbedrijf Anja

Open zeilboot huren in Grou, Friesland

Informatie voor zeilers: mooie touristische locaties, het weer en nog véél meer wetenswaardigheden…

 

Enkel vaarbewijsvrije boten in verhuur

Direct aan open vaarwater

Midden in pittoresk dorpscentrum Grou

Varen door Nat. Park de Alde Feanen

Ruime keus boten

Friesland staat er bekend om een waterrijke provincie te zijn. De watersporter weet Friesland al decennia lang te vinden om kilometers te maken op het water van één van de vele Friese meren. Wie wel eens in Friesland is geweest weet dat het er gezellig is op het water, maar niet té druk zoals in Giethoorn of op de Amsterdamse grachten. Hier is er ruimte voor elkaar, maar het is ook weer niet zo rustig dat je nooit iemand tegenkomt op het water. Je hebt altijd iets of iemand om naar te kijken, en dat maakt het varen in Friesland ook zo leuk.

Menig Nederlander heeft in zijn of haar jeugd een zeilkamp gehad in Friesland. Eenmaal besmet met het zeilvirus is het onmogelijk niet meer te houden van het zeilen én van Friesland. Het pittoreske watersportdorp Grou is een mooie uitvalsbasis voor een sportieve dag op een open zeilboot. Sportiviteit, teamwerk en ontspanning komen samen tijdens een zonnige dag op het water. Vaar vanaf Watersportbedrijf Anja het Pikmeer op, om vervolgens de andere Friese meren zoals het Sneekermeer of de Langweerderwielen te ontdekken waar het Pikmeer prima mee in verbinding ligt.

Op deze pagina vertellen we je meer over zeilen in Friesland, de Friese meren, Nationaal Park De Alde Feanen waar het Pikmeer aan grenst en tot slot vertellen we je meer over de weersverwachting in Friesland.

Varen met een open zeilboot in Friesland

Varen in Friesland is een feestje

Zeilen in Friesland is het ervaren van vrijheid met de wind in de haren én in de zeilen en met een zonnetje op het gezicht. Terwijl je op het water bent geniet je van het ritmische geluid van je zeilboot op het water. Zeilen is een sportieve manier van varen. Zeilen is voor de doeners, de mensen die vóóruit willen en die genieten van de kracht van samenwerking. Zeilen is een uitermate fijne bezigheid voor sportieve gezelschappen. Aan het einde van de dag heb je misschien een beetje spierpijn, maar heb je wel genoten van het natuurschoon en de rust die de Friese meren te bieden hebben. Vanaf het Pikmeer zeil je gemakkelijk naar verschillende Friese meren.

De Friese meren

Als er gesproken wordt over de Friese meren worden meestal de vierentwintig meren in de regio Zuidwesthoek bedoeld. Het Pikmeer hoort hier bijvoorbeeld niet bij. Er zijn meer meren in Friesland die zodoende niet worden bedoeld als men het over de Friese meren heeft. Voorbeelden daarvan zijn het Lauwersmeer, het Bergumermeer en De Leijen. Het Friese merengebied is vanuit Grou goed bereikbaar via het water. Vanaf het Pikmeer zeil je gemakkelijk naar bijvoorbeeld het Sneekermeer.  

Pikmeer

Onze bootverhuur is gevestigd in het watersportdorp Grou aan het Pikmeer (ook wel Pikmar in het Fries) wat een mooie uitvalsbasis is voor een sportieve dag op het water. Het Pikmeer ligt langs het Prinses Margrietkanaal. In het Pikmeer liggen twee eilanden; Bloedkamp en Grut Eilân. Op Grut Eilân staat de starttoren voor de zeilwedstrijden van onder andere de SKS. Het eiland wordt daarom in de volksmond ook wel eens het starteiland genoemd. Het eiland Bloedkamp is een bewoond eiland.

  • Onze Falcon open zeilboot

    Open zeilboot huren in Friesland - vol tuigage - Watersportbedrijf Anja
  • De bekendste waterpoort van Nederland

    Varen naar de beroemde waterpoort in Sneek - Watersportbedrijf Anja
  • Proef de sfeer van de 11 steden

    11 stedenroute varen? - Watersportbedrijf Anja

Sneekermeer

Het Sneekermeer is misschien wel het bekendste meer van Friesland en is bovendien erg populair bij watersporters. Ondanks dat het er op zonnige dagen best druk kan zijn, is het er niet té druk. Toestanden zoals in Giethoorn of op de Amsterdamse grachten zul je hier niet aantreffen.

Het Sneekermeer bestaat eigenlijk uit meerdere meren; het daadwerkelijke Sneekermeer, de Goëngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is verbonden met de Langweerderwielen en de stad Sneek. Het Sneekermeer is naast een meer met vele watersportmogelijkheden ook een rijk en interessant natuurgebied, dat van internationaal belang is voor veel watervogels. Je komt hier in het voorjaar onder andere grutto’s, kieviten en goudplevieren tegen, in de winter wordt hun plaats ingenomen door smienten en brandganzen.

Goëngarijpsterpoelen

Op meerdere plaatsen staan de Goëngarijpsterpoelen in directe verbinding met het Sneekermeer. De beide meren zijn slechts gescheiden door de eilandjes Greate Griene en Lytse Griene. De Goëngarijpsterpoelen staan aan de zuidkant in verbinding met de Langweerderwielen. Langs het meer vind je het dorp Goingarijp. Hier is ook een jachthaven.

Langweerderwielen

Ten westen van het dorp Joure liggen de Langweerderwielen. Het meer ligt in verbinding met het Prinses Margrietkanaal, het Koevordermeer, het Tjeukemeer en het Sneekermeer. Als je hier gaat varen vind je tussen de dorpen Langweer en Boornzwaag de Sweachmermolen aan het meer, een polder- en korenmolen uit het jaar 1782.

Nationaal Park De Alde Feanen

Als je vanuit Grou gaat varen kun je ervoor kiezen om in de buurt te blijven en de natuur op te zoeken. Dan vaar je over het Pikmeer bijvoorbeeld naar Earnewâld in Nationaal Park De Alde Feanen. In dit natuurgebied heeft men zowel recreatie als natuurbescherming hoog in het vaandel. Bijzonder aan dit Nationaal Park is de aanwezigheid van de zeearend. Deze imposante roofvogel heeft een spanwijdte van wel twee meter. In Nationaal Park De Alde Feanen kun je (ook vanaf het water) nog veel meer dieren in het wild spotten. Het Nationaal Park heeft zelfs haar eigen ‘Big Five’: de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar. Vooral ooievaars zul je veelvuldig zien in dit gebied, maar de kans is tevens aanwezig dat je langs de waterkant een ree zult zien grazen. Ook vossen komen veel in dit gebied voor en ook zij laten zichzelf graag zien aan de waterkant.

Het weer in Nederland

Alles over zon, neerslag en natuurlijk de wind!

Ook in Friesland valt er wel eens een buitje, maar over het algemeen kent Friesland veel zonnige dagen. Van april tot en met september zijn er talloze dagen dat het echt fijn is het water op te gaan voor een sportieve dag zeilen. En soms kent zelfs de herfst nog zulke fijne temperaturen dat we ons seizoen gewoon nog even verlengen. Het is dan wel van belang om je warm aan te kleden, want op het water kan het nog wel eens koud zijn.

Watersportbedrijf Anja biedt een Mooi-weer-garantie. Wanneer je van tevoren boekt en het blijkt op de dag van varen toch heel slecht weer te zijn, dan kan de boeking kosteloos worden omgeboekt.

Je mag ons alles vragen

Wil je hulp, advies, is er iets niet duidelijk? Wij gaan je helpen als je dat wilt.

Liever direct een boeking maken?

Bekijk dan onze beschikbaarheid. Klik je boot naar keuze aan en bekijk de mogelijkheden.