• Zeiljacht huren in Grou - Watersportbedrijf Anja
 • Zeiljacht huren in Grou - Watersportbedrijf Anja

Open zeiljacht huren in Grou, Friesland

Informatie voor zeilers: mooie touristische locaties, het weer en nog véél meer wetenswaardigheden…

 

Enkel vaarbewijsvrije boten in verhuur

Direct aan open vaarwater

Midden in pittoresk dorpscentrum Grou

Varen door Nat. Park de Alde Feanen

Ruime keus boten

Eens een zeiler, altijd een zeiler. Maar misschien verlang je na een flink aantal jaren topsport op het water nu wel naar het wat luxere zeilen, waarbij je zelf iets minder de handen uit de mouwen hoeft te steken. Zeilen met een open zeiljacht staat garant voor ruimte en luxe, met faciliteiten die bijna gelijk staan aan die van een vakantiewoning. Hier vind je een volledige kombuis met inventaris waar je menig maaltijd kunt bereiden, een toilet voor de hoge nood en vooral heel veel ruimte waardoor een fijne vakantie op het water verzekerd is. Zak lekker onderuit, pak er een boek bij en drink een wijntje op het dek terwijl je luistert naar vogels die voorbij vliegen of een otter die naast je boot aan het watertrappelen is.

Varen met een zeiljacht in Friesland

Varen in Friesland is een feestje

Varen in Friesland is een feestje. Het ene moment zit je midden in de natuur en het andere moment vaar je langs leuke dorpjes of door één van de mooie elf steden. Met een zeiljacht is het mogelijk langs de Friese elf steden te varen. Ieder stadje heeft z’n eigen charme. Ga shoppen in Sneek, bezoek het Fries Museum in Leeuwarden, bezoek het Schaatsmuseum in Hindeloopen of ga uitgebreid dineren in Dokkum. Ook leuk: breng een bezoek aan de fonteinen die in 2018 (Dokkum medio 2019) in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa geplaatst zijn in de elf steden.

De Friese meren

Zoek je liever de natuur op dan de drukte van de steden? Dan blijf je in de regio van de Friese meren. Als er gesproken wordt over de Friese meren worden meestal de vierentwintig meren in de regio Zuidwesthoek bedoeld. Het Pikmeer (waaraan wij gevestigd zijn) hoort hier bijvoorbeeld niet bij. Er zijn meer meren in Friesland die zodoende niet worden bedoeld als men het over de Friese meren heeft. Voorbeelden daarvan zijn het Lauwersmeer, het Bergumermeer en De Leijen.

Het Friese merengebied is vanuit Grou goed bereikbaar via het water. Vanaf het Pikmeer zeil je gemakkelijk naar bijvoorbeeld het Sneekermeer. Het Sneekermeer is misschien wel het bekendste meer van Friesland en is bovendien erg populair bij watersporters. Ondanks dat het er op zonnige dagen best druk kan zijn, is het er niet té druk. Het Sneekermeer bestaat eigenlijk uit meerdere meren; het daadwerkelijke Sneekermeer, de Goëngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is verbonden met de Langweerderwielen en de stad Sneek. Het Sneekermeer is naast een meer met vele watersportmogelijkheden ook een rijk en interessant natuurgebied, dat van internationaal belang is voor veel watervogels. Je komt hier in het voorjaar onder andere grutto’s, kieviten en goudplevieren tegen, in de winter wordt hun plaats ingenomen door smienten en brandganzen.

 • Onze Maxus 24

  Maxus 24 huren kan voor weinig geld - Watersportbedrijf Anja
 • De bekendste waterpoort van Nederland

  Varen naar de beroemde waterpoort in Sneek - Watersportbedrijf Anja
 • Proef de sfeer van de 11 steden

  11 stedenroute varen? - Watersportbedrijf Anja

De Friese elf steden

De Friese elfsteden zijn misschien wel de meest iconische steden in Nederland. Niets spreekt meer tot de verbeelding dan de barre tochten die in het verleden geschaatst zijn over het ijs in Friesland. Wie heeft er niet een (oud)oom met sterke verhalen over de tochten die al dan niet uitgeschaatst zijn? Alhoewel de schaatselfstedentocht niet valt te evenaren zijn er inmiddels tal van elfstedentochten die de moeite waard zijn om te doen of waarbij je de deelnemers aan kunt moedigen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de fietselfstedentocht, wandelelfstedentocht maar ook de tochten op het water zoals de SUP-elfstedentocht. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf de elfstedentocht te gaan varen. Tijdens je eigen elfstedentocht kun je ervoor kiezen om onderweg in een hotel te overnachten, maar je kunt ook in je zeiljacht overnachten. De elf Friese steden hebben elk hun eigen charme. Zo is Leeuwarden leuk om de wat grotere musea te bezoeken. IJlst daarentegen is een piepklein stadje met zo’n drieduizend inwoners. Wat bijzonder is aan dit stadje zijn de huisjes langs de gracht. Deze huizen hebben hun voortuin niet grenzend aan hun huis, maar aan het water. Tussen het tuintje en het huis loopt nog een pad waar men vroeger met paard en wagen langs kon rijden. Aan de andere kant van Friesland vind je Dokkum, waar je uitgebreid kunt dineren in één van de vele restaurantjes. Bezoek hier ook het beroemde keerpunt, waar men ten tijde van de Elfstedentocht om moet keren richting Leeuwarden.

Nationaal Park De Alde Feanen

 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Mooie natuur - Aalscholver - Watersportbedrijf Anja
 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Alde feanen - varen met bootje - Watersportbedrijf Anja

Blijf je liever in de buurt van Grou en zoek je graag de natuur op? Ga dan naar Nationaal Park De Alde Feanen. Vanuit Grou ben je daar zo. Over het Pikmeer zeil je richting Earnewâld, dat in het hart van De Alde Feanen ligt. Bijzonder aan De Alde Feanen is de aanwezigheid van vele dieren. De Alde Feanen hebben zelfs hun eigen Big Five, bestaande uit de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar. Die laatste kom je veelvuldig tegen in het natuurgebied. Ook komen er veel vossen voor in dit gebied. Dit roofdier laat zich zo nu en dan zien aan de waterkant.

Nog een roofdier dat zal zorgen voor verbaasde blikken is de zeearend. Een aantal jaren geleden waren er in Nederland niet veel zeearenden meer. Tegenwoordig broedt de zeearend ieder jaar in De Alde Feanen. Het is een imposante roofvogel met een spanwijdte van rond de twee meter.

Het weer in Nederland

Alles over zon, neerslag en natuurlijk de wind!

Het is natuurlijk geen Ibiza, maar Friesland heeft ook zeker prachtige zonnige dagen. Van april tot en met september zijn er talloze dagen dat het echt fijn is het water op te gaan. De zonnebril en de zonnebrandcreme mee en zonnebaden op het dek! Soms kent zelfs de herfst nog zulke fijne temperaturen dat we ons vaarseizoen gewoon nog even verlengen. Het zou niet voor het eerst zijn dat in oktober nog gewoon in een truitje gevaren kan worden. Neem voor de zekerheid wel warme kleren mee aan boord, want het koelt in het najaar uiteraard wel wat sneller af dan in de zomer.

 

Watersportbedrijf Anja biedt een Mooi-weer-garantie. Wanneer je van tevoren boekt en het blijkt op de dag van varen toch heel slecht weer te zijn, dan kan de boeking kosteloos worden omgeboekt.

Je mag ons alles vragen

Wil je hulp, advies, is er iets niet duidelijk? Wij gaan je helpen als je dat wilt.

Liever direct een boeking maken?

Bekijk dan onze beschikbaarheid. Klik je boot naar keuze aan en bekijk de mogelijkheden.