• Authentieke sloep huren in Grou - Watersportbedrijf Anja
 • Sloep huren in Grou is altijd een goed idee - Watersportbedrijf Anja

Sloep huren in Grou, Friesland

Informatie voor waterliefhebbers: mooie touristische locaties, het weer en nog véél meer wetenswaardigheden…

 

Enkel vaarbewijsvrije boten in verhuur

Direct aan open vaarwater

Midden in pittoresk dorpscentrum Grou

Varen door Nat. Park de Alde Feanen

Ruime keus boten

Dat Friesland een zeer waterrijke provincie is en zodoende uitermate geschikt is om een dagje te gaan varen, is bij veel mensen wel bekend. De provincie wordt geliefd vanwege de Friese Meren, maar ook vanwege de vele pittoreske dorpen aan het water en de elf Friese steden, die allen via het water te bereiken zijn. Naast de Friese Meren is er nog veel meer natuurschoon te bewonderen. Wanneer je met een sloep gaat varen vanuit het watersportdorp Grou, kom je veel van dit natuurschoon tegen.

Op deze pagina geven we je algemene informatie over het varen met een sloep, de natuurgebieden in Friesland die je vanuit Grou gemakkelijk per sloep kunt ontdekken, de dorpen en steden die je per water kunt bereiken en wat daar te doen is en ten slotte sluiten we de pagina af met informatie over de weersomstandigheden in Friesland.

Onze sloepen

Te huur zonder vaarbewijs

Varen met een sloep in Friesland

Varen in Friesland is een feestje

Varen met een sloep betekent vrijheid, ontspanning en gezelligheid. Het betekent ook tijd maken voor vrienden en familie, gezellig met elkaar een hapje eten en borrelen op het water. Het besturen van een sloep is niet moeilijk. Iedereen die ooit een auto bestuurd heeft, kan ook een sloep besturen. De regels op het water zijn soortgelijk als in het verkeer; in principe heeft rechts voorrang, tenzij het vaartuig dat van links komt een stuk groter is dan jouw sloep. Verder zijn er ongeschreven regels waar in principe ieder zich aan houdt; je maakt ruimte voor elkaar, vaart als het moet een stukje achteruit om een ander er langs te laten en het is de gewoonste zaak van de wereld om elkaar te begroeten, als je langs elkaar vaart.

Het grote ontspannen begint op het moment dat je aan boord stapt van je sloep. Zodra je het water op bent is er geen ruimte meer voor haast; een sloep heeft nou eenmaal een maximum snelheid waardoor je overgeleverd bent aan het tempo van je sloep. Behalve de schipper hoeft er niemand aan boord iets te doen. Je zakt achterover in één van de zachte banken, laat de zon je huid verwarmen, nipt zo nu en dan aan een wijntje of je trekt een blikje bier open.

Varen in Friesland

Wie wel eens in Friesland is geweest weet dat het er gezellig is op het water, maar niet té druk zoals in Giethoorn of op de Amsterdamse grachten. Hier is er ruimte voor elkaar, maar het is ook weer niet zo rustig dat je nooit iemand tegenkomt op het water. Je hebt altijd iets of iemand om naar te kijken, en dat maakt het varen in Friesland ook zo leuk.

Als je vanuit Grou gaat varen kun je ervoor kiezen om in de buurt te blijven en de natuur op te zoeken. Dan vaar je over het Pikmeer naar Nationaal Park De Alde Feanen. Dit is een natuurgebied waar we trots op zijn. Hier heeft men zowel recreatie als natuurbescherming hoog in het vaandel. Bijzonder aan dit Nationaal Park is de aanwezigheid van de zeearend. Deze imposante roofvogel heeft een spanwijdte van wel twee meter. Een ieder die deze vogel spot is zeer onder de indruk van deze enorme vogel. In Nationaal Park De Alde Feanen kun je (ook vanaf het water) nog veel meer dieren in het wild spotten. Het Nationaal Park heeft zelfs haar eigen ‘Big Five’: de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar. Vooral ooievaars zul je veelvuldig zien in dit gebied, maar de kans is tevens aanwezig dat je langs de waterkant een ree zult zien grazen. Ook vossen komen veel in dit gebied voor en ook zij laten zichzelf graag zien aan de waterkant.

 • Onze sloepen

  Sloep van binnenuit bekeken - Watersportbedrijf Anja
 • De bekendste waterpoort van Nederland

  Varen naar de beroemde waterpoort in Sneek - Watersportbedrijf Anja
 • Proef de sfeer van de 11 steden

  11 stedenroute varen? - Watersportbedrijf Anja

Varen naar leuke dorpjes in Friesland

Naast het varen in dit prachtige natuurgebied kun je er ook voor kiezen meer de drukte op te zoeken, en te varen naar leuke dorpjes in de omgeving. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het dorpje Warten. Hier kun je onder andere een dorpswandeling maken of een bezoek brengen aan Museum Warten, waar je leert over hoe men vroeger in deze regio woonde en werkte. Een ander dorp in de regio wat leuk is om te bezoeken is Earnewâld. Meer hier aan om plaats te nemen op een terrasje aan het water of breng er een bezoekje aan het Skûtsjemuseum, waar je alles leert over de geschiedenis van het Skûtsjesilen. Het dorp Heeg is ook een watersportdorp dat goed te bereiken is vanuit Grou. In dit dorp kun je een wandeling maken en je verbazen over de prachtige gevels van oude panden. Ten slotte is Terherne een leuk dorp om te bezoeken, het is beroemd vanwege de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. Stap hier in de wereld van Hielke en Sietse Klinkhamer.

Vaar naar één van de elf steden

De Friese elf steden zijn even iconisch als benaderbaar. Niet alle Friese elf steden zijn per sloep goed te bereiken (je doet er simpelweg te lang over om sommige steden te bereiken) maar een aantal van de Friese elf steden zijn goed te bereiken vanuit Grou. Sneek en Leeuwarden zijn de absolute aanraders.

Vaar naar Sneek

Sneek staat garant voor actie. In Sneek is namelijk altijd iets te beleven. Wil je lekker gaan shoppen? Het centrum van Sneek is uitgeroepen tot de beste winkelstad boven de rivieren. Je vindt hier een combinatie van de bekende ketens en unieke boetiekjes. Midden in het centrum is tevens Distilleerderij Weduwe Joustra te vinden; in één van de oudste panden van Sneek (1484) wordt al sinds 1864 Beerenburg gebrouwen. Een bezoek aan Sneek zonder een bezoek aan de Weduwe is eigenlijk niet compleet.

Sneek staat daarnaast bekend om de vele evenementen die er georganiseerd worden. De bekendste is natuurlijk de Sneekweek die nauw verbonden is met het SKS Skûtsjesilen. Een aanrader om eens te bezoeken!

Als je per sloep naar Sneek vaart vergeet dan niet om ook even langs hét symbool van Sneek, de iconische Waterpoort te varen!

Vaar naar Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Dit heeft de stad een enorme impuls gegeven die de levendigheid van de stad ten goede is gekomen. Ken je de Leeuwarden al? Dan is het alsnog een aanrader om per sloep naar Leeuwarden te varen. Je beleeft Leeuwarden namelijk op een hele andere manier als je door de Leeuwarder grachten vaart dan dat je op de kade loopt. Maak in de binnenstad een stop voor een lunch op één van de terrasjes of simpelweg om een ijsje te kopen. Vaar ook eens verder naar de Prinsentuin, hét park in de binnenstad waar je even de benen kunt strekken en wellicht nog een openluchtconcert mee kunt pakken.

GPS Sloepentocht

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor teambuilding, familiegroepen of met vrienden? Denk dan ook eens aan een GPS Sloepentocht door de regio! Bij een GPS Sloepentocht ga je aan de hand van coördinaten met elkaar de strijd aan om punten te verzamelen. Als je een coördinaat bereikt hebt krijg je vervolgens een opdracht. Als je die goed uitgevoerd hebt verzamel je wederom punten. De groep met de meeste punten wordt de winnaar!

Benieuwd naar de GPS Sloepentocht? We stellen graag een arrangement voor je samen!

Nationaal Park De Alde Feanen

 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Mooie natuur - Aalscholver - Watersportbedrijf Anja
 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Alde feanen - varen met bootje - Watersportbedrijf Anja

Blijf je liever in de buurt van Grou en zoek je graag de natuur op? Ga dan naar Nationaal Park De Alde Feanen. Vanuit Grou ben je daar zo. Over het Pikmeer zeil je richting Earnewâld, dat in het hart van De Alde Feanen ligt. Bijzonder aan De Alde Feanen is de aanwezigheid van vele dieren. De Alde Feanen hebben zelfs hun eigen Big Five, bestaande uit de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar. Die laatste kom je veelvuldig tegen in het natuurgebied. Ook komen er veel vossen voor in dit gebied. Dit roofdier laat zich zo nu en dan zien aan de waterkant.

Nog een roofdier dat zal zorgen voor verbaasde blikken is de zeearend. Een aantal jaren geleden waren er in Nederland niet veel zeearenden meer. Tegenwoordig broedt de zeearend ieder jaar in De Alde Feanen. Het is een imposante roofvogel met een spanwijdte van rond de twee meter.

Het weer in Nederland

Alles over zon, neerslag en natuurlijk de wind!

Natuurlijk valt er wel eens een spatje water, maar over het algemeen kent Friesland veel zonnige dagen. Van april tot en met september zijn er talloze dagen dat het echt fijn is het water op te gaan. En als er dan toch een spatje water valt is het vaak mogelijk om een kap over de sloep te trekken waardoor je alsnog droog kunt zitten.

Watersportbedrijf Anja biedt daarnaast een Mooi-weer-garantie. Wanneer je van tevoren boekt en het blijkt op de dag van varen toch heel slecht weer te zijn, dan kan de boeking kosteloos worden omgeboekt.

Je mag ons alles vragen

Wil je hulp, advies, is er iets niet duidelijk? Wij gaan je helpen als je dat wilt.

Liever direct een boeking maken?

Bekijk dan onze beschikbaarheid. Klik je boot naar keuze aan en bekijk de mogelijkheden.