• Romantische Robin met vriendin - Watersportbedrijf Anja
 • Tour of visboot huren in Grou - Watersportbedrijf Anja

Tour- visboot huren in Grou, Friesland

Informatie voor zeilers: mooie touristische locaties, het weer en nog véél meer wetenswaardigheden…

 

Enkel vaarbewijsvrije boten in verhuur

Direct aan open vaarwater

Midden in pittoresk dorpscentrum Grou

Varen door Nat. Park de Alde Feanen

Ruime keus boten

De beste plannen worden vaak spontaan gemaakt. Zo is het plan om te gaan vissen of te gaan varen vaak ook een spontaan plan. De zon schijnt. Er staat weinig wind en de kinderen moeten er nodig eens even uit: tijd om te gaan vissen of een eindje te gaan varen! Voor wie een leuk vaartochtje wil maken maar niet de hele dag het water op wil, of voor wie even een paar uur een hengeltje wil werpen, is het varen in een tour/visboot een goede optie.  

Op deze pagina vertellen we je meer over hoe het is om te varen in een tour/visboot, over varen op het Pikmeer en op wat voor vis je allemaal kunt vissen in het Pikmeer. Ook vertellen we je meer over het natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen; het dorp Grou ligt aan de grens van dit Nationaal Park.

Met een tour- visboot varen

Varen in Friesland is een feestje

Varen met een tour/visboot is varen voor de mensen die weinig waarde hechten aan luxe maar die wel comfortabel het water op willen. Varen met een motorbootje is niet moeilijk. Je hoeft er geen vaarbewijs voor te hebben. Ook voor de wat oudere, zelfstandige kinderen is het varen met een tour/visbootje een uitermate goed idee. Kinderen zullen zich als een vogel zo vrij voelen wanneer ze zelf de boot mogen besturen. Neem een viskoffer, een hengel en een rugzak met eten en drinken mee aan boord en je bent zeker van een leuke ochtend of middag op het water.  

Vissen

Als je graag te vissen wilt op het Pikmeer of net iets verder de Alde Feanen in, dan is de tour/visboot een goede optie. De boot heeft een eenvoudig karakter, waardoor het geen ramp is wanneer de boot wat vies en nat wordt van binnen. In de tour/visboot kun je gemakkelijk met een gezelschap van 6 tot 8 man het water op. Leuk voor een uitje met vader en zonen dus (en die zonen kunnen dan ook nog eens een vriendje meenemen)!

In het Pikmeer kun je op verschillende soorten vissen vissen. Er zwemt onder andere voorn, kolblei, brasem en windes in het Pikmeer. Gebruik als aas onder andere zwart lokvoer, hennep en rode voerdelen om de kans op beet te vergroten. Ook maden en casters doen het goed. De beste tijd om te vissen op het Pikmeer is de periode van mei tot en met november.

Karpervissers kunnen in de regio ook hun hart ophalen. Zowel bij Grou als in Nationaal Park De Alde Feanen kun je goed op karpers vissen. Tip: ga er ook vooral eens in de vroege ochtend of in het begin van de avond op uit, dan geniet je niet alleen maar van de vis maar ook voor adembenemende zonsopgangen en -ondergangen.

 • Whaly tour- visboot

  boot Tourtje doen? - Watersportbedrijf Anja
 • De bekendste waterpoort van Nederland

  Varen naar de beroemde waterpoort in Sneek - Watersportbedrijf Anja
 • Karpervissen met onze tourboot?

  Karpervissen met een gehuurde visboot in Grou? - Watersportbedrijf Anja

Pikmeer

Het Pikmeer (in het Fries Pikmar) is één van de vele Friese meren. Onze bootverhuur is gevestigd aan het Pikmeer, waardoor je direct het meer opgaat wanneer je vanaf WSB Anja het water op gaat. Het zal daardoor ook nooit lang duren voordat je een mooi visstekje gevonden hebt. Het Pikmeer ligt langs het Prinses Margrietkanaal. In het Pikmeer liggen twee eilanden; Bloedkamp en Grut Eilân. Op Grut Eilân staat de starttoren voor de zeilwedstrijden van onder andere de SKS. Het eiland wordt daarom in de volksmond ook wel eens het starteiland genoemd.

Het eiland Bloedkamp is een bewoond eiland.

Nationaal Park De Alde Feanen

 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Mooie natuur - Aalscholver - Watersportbedrijf Anja
 • Nationaal Park de Alde Feanen

  Alde feanen - varen met bootje - Watersportbedrijf Anja

Met een tour/visboot leg je vaak geen hele grote afstanden af. Je zult daardoor waarschijnlijk op het Pikmeer blijven of een eindje Nationaal Park De Alde Feanen ingaan. Het Nationaal Park De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied waar van alles te beleven is. In het Nationaal Park heeft men zowel recreatie als natuurbescherming hoog in het vaandel. Wat erg bijzonder is aan dit Nationaal Park is de aanwezigheid van de zeearend, een enorm imposante roofvogel die een spanwijdte heeft van wel twee meter. In Nationaal Park De Alde Feanen kun je (ook vanaf het water) nog veel meer dieren in het wild spotten. De kans is groot dat je kennismaakt met de Big Five van het natuurgebied, bestaande uit de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar. Vooral ooievaars zul je veelvuldig zien in dit gebied, maar de kans is tevens aanwezig dat je langs de waterkant een ree zult zien grazen. Otters laten zichzelf iets minder vaak zien, maar ook deze komen veel in het gebied voor. Ook kan het zijn dat je vossen tegenkomt. Zij laten zichzelf graag zien aan de waterkant.

Voor wie is een vis/tourboot geschikt?

In principe is de tour/visboot voor iedereen geschikt. Het is een eenvoudige boot die je huurt voor een aantrekkelijke prijs en die gemakkelijk te besturen is. Een vaarbewijs is niet nodig wanneer je er met deze boot op uit gaat. Wanneer je gaat vissen is het hebben van een vispas wel een vereiste. In een tour/visboot kun je terecht met gezelschappen tot acht man en dat maakt het bootje ook erg geschikt voor (kleine) groepsuitjes.

De tour/visboot wordt ook veel gebruikt door toeristen die hun vakantie vieren in een huisje aan het water en graag een bootje bij hun huisje willen zodat zij zich via het water gemakkelijk kunnen verplaatsen.

De tour/visboot is ook geschikt voor de wat oudere, zelfstandige kinderen die voor het eerst zelf het water op gaan. In principe kan er in een tour/visboot weinig misgaan en het besturen is niet moeilijk. Wellicht eerst een keer oefenen met pa of ma erbij en daarna zelf het Pikmeer op?

Het weer in Nederland

Alles over zon, neerslag en natuurlijk de wind!

Natuurlijk valt er wel eens een spatje water, maar over het algemeen kent Friesland veel zonnige dagen. Van april tot en met september zijn er talloze dagen dat het echt fijn is het water op te gaan.  

Watersportbedrijf Anja biedt daarnaast een Mooi-weer-garantie. Wanneer je van tevoren boekt en het blijkt op de dag van varen toch heel slecht weer te zijn, dan kan de boeking kosteloos worden omgeboekt.

Je mag ons alles vragen

Wil je hulp, advies, is er iets niet duidelijk? Wij gaan je helpen als je dat wilt.

Liever direct een boeking maken?

Bekijk dan onze beschikbaarheid. Klik je boot naar keuze aan en bekijk de mogelijkheden.